Instagram engeli kullanıcıları nasıl etkiledi? - BBC News Türkçe (2024)

Instagram engeli kullanıcıları nasıl etkiledi? - BBC News Türkçe (1)

Kaynak, Reuters

Haber bilgisi
  • Yazan, Hilken Doğaç Boran
  • Unvan, BBC Türkçe

Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı bulunan Instagram, 2 Ağustos'tan bu yana erişime kapalı. Türk yetkililer ve Meta temsilcileri, krizi aşmak için görüşüyor. Engel ülkeyi nasıl etkiledi? Uzmanlar ve içerik üreticileri BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

Popüler sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli, Türkiye'de toplumsal, ekonomik ve hukuki sarsıntı yarattı.

Keyif için kullananlardan, geçimini platform üzerinden sağlayanlara kadar milyonlar, Instagram engeline takıldı.

BBC Türkçe'ye konuşan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, engelin ekonomik boyutuna dikkat çekti.

Gökce, Ticaret Bakanlığı'nın e-ticaret ve kargo hacmi verilerinden yola çıkarak Instagram engelinin Türkiye'de günlük azami 1.9 milyar lira zarara yol açabileceğini söyledi ve şöyle dedi:

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

“[Günlük 1.9 milyar lira kayıp] azami, ama bunun içinde görünmeyen, ardıl sektörlerle ilgili bir çarpan etkisi de var. Bu yalnızca e-ticaret değil, turizm kısmı da var. Instagram sayfaları kapalı kaldığında turizm bölgelerinde rezervasyonların boş kaldığı yerler var. Günlük kayıp her zaman bu kadar yüksek olmayabilir, ama ekonomiye olumsuz yansıyacağı açık.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 5 Ağustos'ta Anadolu Ajansı'na yaptığı bir açıklamada, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerinden gerçekleşen satışların, e-ticaret kabul edilmediğini vurguladı ve bunların vergi gelirinin azalmasına sebep olduğunu söyledi.

Gökce ayrıca engele dair kamuoyuna yapılan açıklamaların da yetersiz olduğunu vurguladı.

“Kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapılmadı. Ne olduğunu tam olarak anlamış değiliz. Türkiye, Instagram’dan ne talep etti? Yine Meta’nın sahibi olduğu Facebook neden kısıtlamalara dahil edilmedi? Bunu sadece teknik değil, siyasi bir hamle olarak da düşünmek gerek” dedi ve ekledi:

“Her geçen gün kayıp. Hem demokratik, hem ekonomik, hem de ülke itibarı anlamında bir kayıp. Tabii ki ülkemizin hassasiyetleri varsa kamuoyuyla paylaşılmalı. Öyleyse biz de bilelim, biz de savunalım. Ama bu hususlar şeffaf olarak paylaşılmıyor.”

'Yasalarla ilgisi olmayan siyasi bir talep'

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BBC Türkçe'ye verdiği demeçte Instagram engelinin hukuki bir temele dayanmadığını söyledi.

Akdeniz, “[Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu] BTK ya da yargı organlarının sosyal medya platformlarını engellemesini meşru kılacak hukuki bir sorun yok. Sabah üçte Instagram’ı kapatacak bir durum söz konusu değil. Yasalarla ilgisi olmayan siyasi nitelikli bir talep söz konusu” dedi.

Akdeniz ayrıca, engelin arkasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Instagram'a yönelik eleştirileri olabileceğini söyledi.

Altun, Instagram'ın 31 Temmuz'da öldürülen İsmail Haniye'ye taziye mesajlarını kaldırdığını söylemiş, platformun politikasını "açık ve net bir sansür girişimi" olarak niteleyerek kınamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız" diyerek Instagram ve diğer platformları eleştirdi.

Yaman Akdeniz, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Meta’nın şikayet edilen içerikleri kaldırmaması söz konusu değil. Katalog suçlar dediler. 10’dan fazla suç söz konusu, hangisine uymamış? Türkiye ne talep etti? Meta, şeffaflık raporlarını yayınladı. Ne kadar içerik kaldırdıklarını da açıkça beyan ediyorlar. Bununla ilgili mi bir sorun var?”

Akdeniz, Altun ve Haniye paylaşımlarının kaldırılmasından şikayetçi olan diğer kullanıcıların konuyu Meta'nın bağımsız denetim kuruluna taşıyabileceğini de ifade etti.

“Devlet ve sosyal medya platformu arasındaki çekişmeden en çok Türkiye’deki milyonlarca kullanıcı etkileniyor. Aslında Instagram’ı engellemekten ziyade, Fahrettin Altun ve diğer etkilenen kişiler başvurularını Meta’nın bağımsız Gözetim Kurulu’na götürebilirdi. Ama bunun cezasını herkes çekti" dedi.

Hukuk profesörü, "Demokratik toplumlarda asla yeri olmayacak toptan sansür uygulamasını hiç çekinmeden, bir gece ansızın uygulayabiliyor. Bu, uluslararası alanda da Türkiye’nin itibarına ciddi anlamda zarar verecek" diye ekledi.

Instagram engeli kullanıcıları nasıl etkiledi? - BBC News Türkçe (2)

Kaynak, EPA

İçerik üreticileri ne diyor?

BBC Türkçe'ye konuşan sosyal medya içerik üreticisi Gizem Kaya, Instagram engelinin içerik üreticileri için endişe verici olduğunu söyledi.

"Bir anda kapatılabilir olduğu gerçeği sadece Instagram kullanıcıları için değil tüm sosyal medya içerik üreticileri için çok kaygı verici bir durum" dedi.

Kaya, “Tamamen hazırlıksız, altyapısız bir şekilde, bir sabah uyandığınızda işsiz kaldığınızı düşünün. Mesela markalarla hazırladığım işbirlikleri var, ancak bunları şu anda yayınlayamıyorum. Bu belirsizlik beni güvensiz hissettiriyor" dedi ve şöyle konuştu:

“Engelden bu yana erişimimin üçte birine düştüğünü varsayıyorum. Normalde düzenli içerik üretmeniz gerekiyor. Instagram’da aktif olmalısınız ki etkileşiminiz yüksek olsun. Etkileşimlerin düşüşü tabii ki işlerimizi etkileyecektir.”

Kaya, engelin daha uzun sürmesi durumunda içerik üreticilerinin gelirlerinin kalıcı olarak tehlikeye girebileceğini ifade etti.

“Engelin iki hafta sürmesi durumunda bile uzun süredir üzerine çalıştığım iş modelimi sıfırdan kurmak durumunda kalabilirdim. ‘Sosyal medya içerik üreticisi vergisini her ay ödeyen biriyim. Vergisini eksiksiz ödediğim bir sistemin mağduru oldum. Yapmam gereken her şeyi yapıyor olmama rağmen mağduriyet yaşadım” dedi.

Kaya ayrıca, engel sonrası sosyal medya içerik üreticileri arasında bir belirsizlik yaşandığını da söyledi.

'Hayatımızı bu gelirle idame ediyoruz'

İçerik üreticisi Zeynep Sürmeli ise, Instagram engeli ile birlikte gelirlerinin riske girmesine karşın, bazı kullanıcılarının kendileriyle alay ettiklerini ve bunu üzüntüyle karşıladıklarını söylüyor.

Sürmeli, “İnsanlar hala içerik üreticiliğinin gerçek bir iş olduğunun, belirli insanların hayatını böyle idame ettirdiğinin farkında değil” dedi ve şunları kaydetti:

“Yaptığımız işi teslim edemediğimiz, ne zaman açılacağı hakkında net bir bilgi sahibi olmadığımız bir duruma düştük. Engel yüzünden içerik paylaşımı durdu, kısıtlamanın devam etmesi halinde, sürekli etkileşim içerisinde olmanız gereken bir platform olduğu için haliyle sadece para kazanma oranını değil, sürdürülebilirliği de oldukça etkileyeceğini düşünüyorum.”

Sürmeli, platformun günlük hayattaki önemine de dikkat çekti.

“Günlük yaşantıda ise sosyal hayatımızdaki dengeleri olumlu ya da olumsuz tamamen tersine çevirebilirdi. Birbirimizin adını duyduğumuzda ilk Instagram’da aratıyoruz. Bu platform hayatlarımız hakkında bir portfolyo, ön izlenim gibi. Çoğu insanın birbirine bir şey gösterebilmek ve anlatabilmek için heyecanla paylaşım yaptığı bir yer. Gidişi, toplumsal ve günlük yaşantıyı düşünüldüğünden çok daha fazla etkiledi” şeklinde konuştu.

Instagram engeli kullanıcıları nasıl etkiledi? - BBC News Türkçe (2024)
Top Articles
Smite of Divine Judgement | PoE Wiki
PoE 3.25 Armor-Stacking Smite Juggernaut Build
Cash4Life Maryland Winning Numbers
What happens if I deposit a bounced check?
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
Keurig Refillable Pods Walmart
REVIEW - Empire of Sin
Facebook Marketplace Charlottesville
Scholarships | New Mexico State University
fort smith farm & garden - craigslist
Leader Times Obituaries Liberal Ks
Po Box 35691 Canton Oh
Officialmilarosee
Nearest Walgreens Or Cvs Near Me
Forest Biome
Isaidup
Red8 Data Entry Job
Accuweather Minneapolis Radar
California Online Traffic School
Divina Rapsing
Cardaras Funeral Homes
Labcorp.leavepro.com
Yale College Confidential 2027
Aes Salt Lake City Showdown
Bfsfcu Truecar
Bi State Schedule
Frequently Asked Questions - Hy-Vee PERKS
Rubmaps H
Angela Muto Ronnie's Mom
Mg Char Grill
Craigslist Hamilton Al
Missouri State Highway Patrol Will Utilize Acadis to Improve Curriculum and Testing Management
3302577704
2008 DODGE RAM diesel for sale - Gladstone, OR - craigslist
Ticket To Paradise Showtimes Near Marshall 6 Theatre
Ashoke K Maitra. Adviser to CMD's. Received Lifetime Achievement Award in HRD on LinkedIn: #hr #hrd #coaching #mentoring #career #jobs #mba #mbafreshers #sales…
Gvod 6014
B.C. lightkeepers' jobs in jeopardy as coast guard plans to automate 2 stations
Nsav Investorshub
San Bernardino Pick A Part Inventory
Fwpd Activity Log
Bekah Birdsall Measurements
Myrtle Beach Craigs List
Mountainstar Mychart Login
Food and Water Safety During Power Outages and Floods
Suppress Spell Damage Poe
Congressional hopeful Aisha Mills sees district as an economical model
The Significance Of The Haitian Revolution Was That It Weegy
Dcuo Wiki
Stone Eater Bike Park
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5815

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.